ESDEVENIMENT

Xilografia per il·lustradors

TALLER DE GRAVAT
Xilografia per il·lustradors
Oslo Graphic Barceloneta (C/Mediterània, 4)
Dc 13 / dj 14 de 16.30 a 20.30h // 80€

CURS_CARTELL_medres_ok

XILOGRAFIA I LINÒLEUM: INTRODUCCIÓ APLICADA PER IL·LUSTRADORS

Aquest curs està dirigit a tots aquells il·lustradors que vulguin experimentar amb les tècniques d’estampació de gravat en relleu. Per aprendre els coneixements bàsics de gravar un tac de fusta o de linòlium i la seva posterior impressió, però partint de la il·lustració i treballant la imatge a partir d’una temàtica que ens permeti evolucionar en la nostra faceta il·lustradora i adaptar-la a aquesta tècnica.

 

ESQUEMA DEL TALLER

1a sessió
Dimecres 13 de juliol de 16.30 a 20.30 h

-Presentació del curs i la tècnica a través de l’exposició Línia Gruixuda

-Il·lustrar la fábula La oveja de negra  d’Augusto Monterrosso.
Treballarem amb un tac de fusta i imprimirem amb tinta negra.

2a sessió
Dijous 14 de juliol de 16.30 a 20.30 h

-Il·lustrar el relat Les bones costums  de Pere Calders.
Treballarem amb tacs de linóleum i imprimirem a dues tintes, oferint la possibiltat als alumnes d’escollir, imprimir amb dues planxes o usar la tècnica de planxa perduda.

 

SOBRE LA TÈCNICA

Hi ha diversos procediments d’impressió d’una superfície gravada: el gravat en buit (punta seca, aiguafort, aiguatinta …), el planogràfic (litografia), el serigràfic i el gravat en relleu (xilografia i linografia). Aquesta última és la tècnica que tractarem i es distingeix de les altres per que la part que queda al pla superior, després de tallar la planxa, és la que es correspon amb el dibuix. El corró diposita la tinta per sobre del tac de fusta o linòleum i posteriorment ho transfereix al paper exercint pressió.

Els materials més habituals per obtenir un matriu acostumens a ser la fusta i el linòleum, encara que és possible utilitzar plaques d’altres materials afins per obtenir també una imatge impresa. L’estampació l’obtindrem gràcies a la pressió exercida amb un tòrcul o premsa però també tractarem sobre una altra formes d’impressió, com la manual, perquè amb mitjans molt bàsics puguem imprimir a casa els nostres gravats.

expo_masiques_bombolles_bajares_ok

 

PAU MASIQUES

Nascut a Barcelona el 1974 , avui viu a Monterrey ( NL ) Mèxic.

Va estudiar a l’Escola Massana de Barcelona a l’especialitat d’il·lustració.

Ha publicat els seus treballs en diverses revistes i publicacions, també ha il·lustrat llibres per a nens. Com a gravador i escultor ha participat en nombroses exposicions individuals i col·lectives.

Admirador d’allò espontani i aparentment ingenu en el llenguatge artístic, les seves imatges, hereves de l’art primigeni, proven d’apropar-se a les formes d’expressió més clares i rotundes on la quotidianitat es barreja amb els símbols més atàvics i remots.

LINIA GRUIXUDA

El curs coincideix amb l’exposició dels treballs de Pau Masiqués a la galeria del mateix centre, Oslo Graphic Barceloneta, es començarà amb la presentació de la mostra per part de l’artista, fet que permetrà als alumnes veure un ric exemple de les possibilitats de la tècnica i els seus resultats.